Logo TR White CISG

Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması

Dersler

Law 203 – Farazi Mahkeme Yarışmalarına Hazırlık


Bu ders, ulusal veya uluslararası bir farazi mahkeme yarışmasına katılacak olan öğrencilerin, gerekli yazılı ve sözel becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Hukuki araştırma yöntemleri, dilekçe ve hukuki memorandum yazımı, dava stratejileri ve sözlü savunma yapma teknikleri üzerine çalışmalar yapılacaktır.

Law 323 – Milletlerarası Satım Hukuku


Bu dersin amacı, 1988 yılında yürürlüğe giren ve bugün yetmişten fazla ülkenin taraf olduğu Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) esas alınarak sınır aşan satım sözleşmelerinin tabi olduğu kuralların Türk satım hukuku ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu bağlamda, bir satım sözleşmesine ne zaman CISG kurallarının uygulanacağı, CISG kuralları ile ulusal satım hukuku kuralları arasındaki hiyerarşi, CISG uyarınca satım sözleşmesinin kurulması, satıcı ve alıcının yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerini ihlal etmelerine bağlanan yaptırımlar ve sorumluluk rejimi ele alınacaktır. Hem Kara Avrupa’sı hem de Anglo-Amerikan hukuk sisteminin etkilerini taşıyan CISG’ın incelenmesi sürecinde, aynı zamanda bu iki hukuk sisteminin sözleşme hukukuna ilişkin temel ilkeleri de mukayeseli olarak öğrencilere aktarılacaktır. Derste başarılı olan öğrencilerden oluşturulacak bir grup Üniversite’yi temsilen “The Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot” yarışmasına katılacaktır.

Law 418 – Uluslararası Ticaret Hukuku


Bu dersin amacı, uluslararası ticaret ilişkilerine uygulanacak özel ve kamu hukuku konularını ele almaktır. Dersin ilk ve kamu hukuku kısmı, Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması kapsamında bir araya getirilen uluslararası ticareti düzenleyen temel anlaşmalar ve Avrupa Birliği ve NAFTA gibi bölgesel ticaret birimleri üzerinde odaklanacaktır. Bu bölümde, tarife ve tarife dışı engeller, ayrımcılık, bölgeselleşme, antidamping vergileri, telafi edici vergiler, korunma önlemleri ve ticari uyuşmazlıkların uluslararası çözümü amacıyla kullanılan araçları incelenecektir. İkinci ve özel hukuk kısmı, uluslararası ticari işlemlere uygulanacak temel kurallar üzerinde duracaktır. Bu amaca ulaşmak maksadıyla, ders uluslararası mal satışlarının temel niteliklerini, dış ticaret finansmanına dair temel sözleşmeleri, uluslararası ticarette kullanılan teslim şekillerini, uyuşmazlıkların çözümü ve uluslararası ticari alım satımlarda kullanılan ödeme şekillerinin incelenmesini kapsayacaktır.

Law 503 – Milletlerarası Ticari Tahkim


Milletlerarası ticaretin olağan uyuşmazlık çözüm yöntemi milletlerarası tahkimdir. 2001 yılında Milletlerarası Tahkim Kanunu yürürlüğe girmiştir. Bu derste, Milletlerarası Tahkim Kanunu uyarınca Türkiye’de gerçekleşecek bir tahkim yargılaması hakkında ayrıntılı bilgiler aktarılmaktadır. Bu kapsamda, hakemlerin seçilmesinden hakem kararına karşı kanun yollarına başvurulmasına kadar bir tahkimin tüm aşamaları, uygulamadan verilen örneklerle aktarılmaktadır.

Law 506 – Uluslararası Ticaret Hukuku


Uluslararası ticari sözleşmelerin yapılması, uygulanacak hukuk, uluslararası ticari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların çözümü, milletlerarası yetki, uluslararası ticarette kullanılan teslim şekilleri, ödeme yöntemleri, uluslararası uygulamada banka teminat mektupları, dış ticarette finansman teknikleri, milletlerarası inşaat hukuku, bu derste anlatılacak konuları oluşturmaktadır.